Modele epice in perioada interbelica

In perioada interbelica disputele literare se Duc in jurul modernismului si al traditionalismului. In perioada interbelica romancierii experimenteaza tehnici multi ALE romanului Modern. Astfel avem tendinta de revenire la modelele traditionale precum cel balzacien pe care George Calinescu il foloseste dans Enigma otiliei. El considéra Absolut necesar dezvoltarea romanului romanesc PE Linia studiului caracterului. Saracia subiectiv a fost numit si roman de Analiza, Proustian romain, roman psihologic, saracia analytiques autobiografic, roman al intériitatii. El reprezinta CEA de-a doua Mare orientare a prozei interbelice. Modelul narativ al anlizei psihologice este impus PE plan European de saracia in cautarea timpului pierdut de Marcel Proust. Perioada interbelica a romanului este o perioada de efervescenta spirituala nemaiintalnitǎ in Cultura noastrǎ. Viata Culturala cunoaste infaptuiri stralucite, multe dintre ele cu Ecou mondial.

Niciodata literatura romana n-a de l`intr-o singura perioada atatia reprezentanti ilustrii (Sadoveanu, Arghezi, Rebreanu, Balga, G. Calinescu, Camil Petrescu), niciodata n-a trait o mai aprinsa dispozitie la contestarea valorilor. Tabloul activitatii scriitoricesti prezinta, prin urmare, o Mare varietate si complexitate, inregistrandu-se dintr-o tesatura deasa de Lumini si umbre puternice. Modelul narativ obiectiv este configurations de Opera unor Scriitori ca Balzac, Tolstoi si Dickens. In perioada interbelica se intensification dezbaterile cu caracter teoretic in legatura cu romanul. Astfel, Garabet ibraileanu in Studiul creatie si Analiza constata existenta a doua principale tipuri de roman: https://www.scribd.com/doc/142104788/Modele-Epice-in-Romanul-Interbelic-studiu-de-caz-la-limba-si-literatura-romana PE Langa roman, in proza interbelica se dezvolta: nuvela-la GIB Mihaiescu, reportajul literar-la Geo Bogza si proza Originala a lui Urmuz, deschizatoare de DRUMURI pentru Literatura deceniilor urmatoare. Perioada interbelica desemneaza intervalul de 21 de Ani dintre cele doua Razboaie Mondiale.In Noul cadru social, Cultura Romaniei a cunoscut o inflorire fara précédent. Numerosi intelectuali s-au pronuntat pentru modernzarea Societatii, soins trebuia sa AIBA la baza factorul Cultural si moral. Perioada interbelica este perioada dintre cele doua razboaie mondiale, respectiv perioada dintre anii 1918-1939.

Inceputul literaturii romane interbelice ar putea fi anul 1919, an in care apare prima Revista Care ISI propune sa se ocupe din nou, dupa Razboi, Exclusiv de literatura: “Sburatorul”, de Eugen Lovinescu.